HİZMETLERİMİZ

ENGELLİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ BÜNYESİNDE SUNULAN HİZMETLER

  • Engelli Danışmanlık ve Yönlendirme Hizmetleri
  • Belediye Engelli Envanteri
  • Engelli Şehir içi Ulaşım Desteği
  • Sosyal Yardım Hizmetleri
  • Elektronik Takip Cihazı Hizmeti
  • Engelli Araçları Tamir ve Bakım Hizmetleri
  • Akü Şarj Dolum İstasyon Hizmetleri
  • Erişilebilirlik Çalışmaları
  • Eğitim ve Kurs Hizmetleri
  • Aile ve Dernek Ziyaretleri
  • Engelli Dernekleri İle Koordinasyon ve İşbirliği Toplantıları
  • Projeler

ENGELLİ DANIŞMANLIK VE YÖNLENDİRME HİZMETLERİ

Belediyemizin Engelliler Şube Müdürlüğüne başvuran birey ve yakınına engelli hakları, kamu kurum ve kuruluşlarından nasıl yararlanacaklarına dair danışmanlık yapılmaktadır.

BELEDİYE ENGELLİ ENVANTERİ

Engellilerin tespiti ve durumlarının kayıt altına alınarak hizmetlerin ivedilikle ulaştırılması amacıyla oluşturulmuştur. 2021 yılı Temmuz ayı itibariyle 960 kişi, 2017 yılından itibaren ise toplam 12286 kişinin kaydı oluşturulmuştur.

ENGELLİ ŞEHİR İÇİ ULAŞIM DESTEĞİ

Ortopedik engelli bireylerin şehir içi ulaşımlarına destek olmak amacı ile 2 adet lifli engelli aracımız bulunmaktadır.

Rampalı Araçlarımız, tekerlekli sandalye kullanan bireylerin talepleri doğrultusunda; öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarına ulaşım ile hastane nakillerini gerçekleştirmek üzere ulaşım desteğine ihtiyaç duymaları halinde tahsis edilmektedir.

Araçlarımız ile sağlanan ulaşım desteği Bursa iline bağlı 17 İlçeye de hizmet vermektedir.

Şehir içi Ulaşım Desteği Hizmetimiz ile 2021 Yılı içerisinde 219 engelli bireyin ulaşımı sağlanmıştır.

SOSYAL YARDIM HİZMETLERİ

Dilekçe ile talepte bulunan engelli kişi veya ailesinin ev ziyareti yapılarak sosyal inceleme gerçekleştirilir. Sosyal İnceleme Raporu, Sosyal Yardım Komisyonuna sunularak değerlendirilir ve talep karşılanır. Bu kapsamda tıbbi araç gereç, akülü – manuel araç, akü, gıda, yakacak, giysi, ev eşyası, eğitim araç gereçleri vb. yardımlarla engelli ihtiyaç sahipleri desteklenir.

ELEKTRONİK TAKİP CİHAZI HİZMETİ

Elektronik takip cihazı; alzheimer, zihinsel engelli ve otizmli bireylere, yakınlarıyla rahatlıkla bağlantı kurabilme imkanı sunmaktadır. Cihazı üzerinde taşıyan hasta veya engelli birey ev dışındayken, yakını da Onu Türkiye ve dünyanın her yerinde 24 saat internet ortamından anlık olarak takip edebilmektedir.

Elektronik takip cihazı hizmeti, uygulamaya başlandığı 2016 yılından bu yana ihtiyaç sahibi 222 kişiye ulaştırılmıştır.

ENGELLİ ARAÇLARI BAKIM VE TAMİR ATÖLYESİ

Engelli Araçları Bakım ve Tamir Atölyesi hizmetimiz ile engelli vatandaşlarımızın manuel ve akülü araçlarının tamir, bakım, yedek parça ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Merinos AKKM de hizmet verilmekte gerekli hallerde adreste yerinde tamir ve bakım hizmeti de sunulmaktadır.

Engelli Araçları Bakım ve Tamir Atölyesi hizmetimiz uygulamaya başlandığı 2018 yılından itibaren 1285 engelli vatandaşımızın taleplerini karşılamıştır.

2021 yılı içerisinde gerçekleşen bakım ve tamir sayısı 175’tir.

AKÜ ŞARJ DOLUM İSTASYONU HİZMETİ

Acemler, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı, Osmangazi, Emek, Uludağ Üniversitesi metro istasyonları, Merinos AKKM, Yeni Belediye Binası, Orhangazi Belediye Binası önü, Millet Bahçesi, Mihraplı Parkı, Bursa Şehir Hastanesi, Gürsu Metro İstasyonu, olmak üzere, akülü araçları ile  seyahat eden vatandaşlarımız için şehrin 12 noktasında akü şarj dolum istasyonu  kurulmuştur.

Şehrin yoğun kullanılan alanlarına ve ilçelere  yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI

Engelli vatandaşlarımızın kamuya açık tüm alanlardan (toplu taşıma araçları, açık alanlar, binalar vb.) engelli olmayan diğer vatandaşlar gibi eşit olarak yararlanmalarını ve ulaşılabilirliği ve erişilebilirliği sağlayabilmek için ‘Bursa’da Engelleri Birlikte Aşıyoruz’ projesi hazırlanmıştır.

EĞİTİM VE KURS HİZMETLERİ

Engelli bireylerin sosyal becerilerini geliştirmek,  çeşitli branşlarda eğitimlerine ve sosyal entegrasyonlarına destek olmak, engelli ailelerinin gündelik yaşamlarını kolaylaştırmak, toplumda engelli olma durumuyla ilgili farkındalık yaratmak, toplumun engelli haklarını gözeten duyarlı bir yapıya kavuşmasına katkıda bulunmak, ayrıca engelli ve engelsiz bireyler arasındaki iletişimi kuvvetlendirmek üzere eğitim ve faaliyetler hizmetlerimiz bulunmaktadır.  7’den 70’e her yaş ve her engel grubuna ve ailelerine yönelik resim, müzik, ahşap boyama, bilgisayar vb. kurs ve etkinlikler düzenlenmektedir.

ENGELLİ AİLELERİ VE DERNEKLERİ ZİYARETLERİ

17 ilçemizde engelli ailelerine ev ziyaretleri gerçekleştirilmektedir. Covid-19 pandemi sürecinde işitme, görme ve bedensel engel gruplarına yönelik çalışmalar yürüten STK’lar yerlerinde ziyaret edilmiş olup görüşleri alınmıştır.

ENGELLİ DERNEKLERİ İLE KOORDİNASYON VE İŞBİRLİĞİ TOPLANTILARI

Toplantılara 17 ilçeden dernek temsilcileri katılmakta ve aylık faaliyet ve projeler karara bağlanmaktadır. İlimizde engellilere yönelik proje ve hedefler görüşülüp karara bağlanmakta ve Mecliste görüşülmek üzere Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Engelliler Komisyonuna sunulmaktadır.

Covid-19 pandemi sürecinde sağlık tedbirleri sebebiyle toplantılar online olarak yapılmıştır. STK’ların Bursa Büyükşehir Belediye’sinden sürece ilişkin talep ve görüşleri alınmıştır.

Bursa İli Sivil Toplum Kuruluşları ile İşbirlikleri ve proje çalışmalarının artarak devam etmesi planlanmaktadır.

ENGELLİ AİLELERİ VE DERNEKLERİ ZİYARETLERİ

17 ilçemizde engelli ailelerine ev ziyaretleri gerçekleştirilmektedir. Covid-19 pandemi sürecinde işitme, görme ve bedensel engel gruplarına yönelik çalışmalar yürüten STK’lar yerlerinde ziyaret edilmiş olup görüşleri alınmıştır.

PROJELERİMİZ

Farkında 1 Bursa Projesi,

Bir Ev Bir Dünya Projesi,

Spora Engel Yok Projesi,

Engelli Dostu Plaj Projesi,

Engelsiz Turizm Projesi,

Birlikte Daha Güçlüyüz Projesi,

projeleri devam etmektedir.